Schaatsers die Thyrax gebruiken niet langer welkom bij Jumbo-Visma

Schaatsers die het geneesmiddel Thyrax gebruiken zijn niet langer welkom bij Jumbo-Visma. De grootste Nederlandse schaatsploeg heeft dat besloten op advies van ploegarts Gee van Enst.

Tijdens de Olympische Spelen in Pyeongchang kreeg Van Enst signalen dat diverse Nederlandse schaatsers Thyrax gebruiken zonder dat daar een medische reden voor is. De schaatsers zouden het middel gebruiken omdat het een 'boost' geeft. Het middel staat niet op de dopinglijst en wordt normaal voorgeschreven bij schildklierproblemen.

“Als je Thyrax gebruikt, dan kom je niet in onze ploeg. Ook al gebruik je het terecht”, aldus teamarts Van Enst tegen Nieuwsuur. “Sinds een jaar bevragen wij schaatsers daarop. Ze moeten weten dat als ze in dat vage gebied komen, dat je er bij ons niet in komt. Want wij willen geen discussie over dat vage gebied.”

Ook overweegt de ploeg om haaranalyses in te voeren. “We kijken of we met haaranalyse terug kunnen gaan in de geschiedenis van de persoon. Of een schaatser dingen heeft gebruikt, waarvan hij zegt dat hij ze niet heeft gebruikt.”

Naast het gebruik van Thyrax zit de teamarts nog met meer vragen omtrent het gebruik van geneesmiddelen. “Ik heb zelf tien jaar op topniveau geroeid en als ik het daarmee vergelijk, dan gebruikten we niks. Dan had kennelijk niemand last van z'n longen. Niemand last van zijn schildklier. De bond en NOC*NSF moet niet alleen controleren of schaatsers het nodig hebben. Maar de tijd is ook rijp om te kijken bij topsporters waarom ze zo vaak ziek zijn of zoveel ziektes hebben.”