Syriëganger opgepakt op Schiphol

De politie heeft vorige week woensdag een 24-jarige man uit Den Haag aangehouden, die wordt verdacht van deelname aan de gewapende strijd in Syrië. Hij zou aan de zijde van de Koerdische YPG-militie hebben gevochten.

De man zou in december 2016 naar Frankrijk en later naar het strijdgebied zijn gereisd. Hij werd herkend in een uitzending van het televisieprogramma EenVandaag op 22 september 2017. In deze uitzending vertelde hij met de Koerden in Raqqa mee te vechten tegen IS. In beeld was te zien hoe hij met een sjaal om zijn gezicht en een Kalasjnikov AK47 rond liep. Op zijn gevechtskleding was een badge van ADO Den Haag gestikt.

De man stond al enige tijd gesignaleerd om te worden opgespoord en aangehouden. Vorige week trok hij de aandacht van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol. Na controle van zijn identiteitsbewijs werd hij aangehouden. Hij zou naar eigen zeggen een maand geleden zijn teruggekeerd naar Nederland. De man is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam, die hem voor twee weken in bewaring heeft gesteld.