Joe Biden beschuldigd van ongewenste intimiteiten

Twee vrouwen hebben de voormalige Amerikaanse vicepresident Joe Biden de afgelopen week van ongepaste aanraking beticht. Een vrouw zou hij op haar achterhoofd hebben gezoend en de ander hebben 'geneusd'. Het zou jaren geleden zijn geweest, maar de beschuldigingen zijn relevant omdat de 76-jarige Biden overweegt zich presidentskandidaat te stellen. Hij lijkt de meeste kans te hebben op de Democratische nominatie.

Bij Lucy Flores, voormalig parlementslid voor de staat Nevada, zou Biden tijdens een campagnebijeenkomst in 2014  haar schouders hebben vastgepakt, aan haar haar hebben geroken en vervolgens een "grote, langzame kus" op haar achterhoofd hebben geplant. De vrouw zegt erdoor versteend te zijn geweest.

De tweede beschuldiging komt van Amy Lappos uit Connecticut. Vijf jaar eerder zou de toenmalige vicepresident haar gezicht hebben vastgepakt. "Het was niet seksueel maar hij pakte me bij de nek en wreef zijn neus over de mijne. Ik dacht dat hij me op de mond ging zoenen".

Fysiek contact hoort volgens Biden bij zijn campagnestijl, maar de vrouwen zeggen dat het grensoverschrijdend is. Elizabeth Warren, die zich eerder kandidaat stelde, vindt dat Biden een en ander heeft uit te leggen.

'Nooit ongepast'
Dat tracht hij dan ook te doen. "Ik heb tijdens mijn jarenlange publieke leven talloze handen geschud, mensen omarmd en op allerlei andere manieren affectie, steun en troost getoond, maar dat heb ik nooit ongepast gedaan", aldus de ex-vicepresident.

"We zijn echter op een belangrijk punt aangeland waar vrouwen het gevoel hebben gekregen dat ze hun ervaringen kunnen en moeten delen, en mannen hier aandacht aan moeten besteden. En dat zal ik dan ook doen."

Maar dat gezegd hebbend heeft Biden volgens een woordvoerder al jaren last van een lastercampagne, en circuleren er misleidende en gesoepte foto's waarop hij zich wat te vriendelijk tegenover vrouwen en kinderen zou opstellen.