Kristoff wint verrassend Gent-Wevelgem, Van der Poel vierde

Alexander Kristoff heeft een fraaie Gent-Wevelgem gewonnen. De Noor van UAE Emirates won de spurt van een uitgedund peloton na een vermakelijke koers vanaf het begin.

Zoals zo vaak in Gent-Wevelgem is het afwachten of het hard genoeg waait met de vele open vlaktes. De wind was volop aanwezig en dat zorgde vanaf het begin van de wedstrijd dat er in waaiers werd gereden. Met de noordoostenwind had het peloton de wind in de rug en dat zorgde ervoor dat in de eerste wedstrijduren boven de 52 km/u werd gereden.

Vroeg in de wedstrijd ontstond er dan ook de eerste waaier. Een kopgroep van twintig scheidde zich af van het eerste peloton, die ook in de meerdere stukken was gebroken. Voorin was Mathieu van der Poel was mee, net zoals Peter Sagan, Wout van Aert, Fernando Gaviria, Matteo Trentin en Niki Terpstra.

Deceuninck-Quick Step had de slag gemist, net zoals de ploegen van Van Avermaet en Naesen. Toch kwam het peloton op zeventig kilometer weer samen, al waren net voor de samensmelting Sagan, Trentin, Mike Teunissen en Theuns weggereden uit de voormalige kopgroep. De voorsprong bleef lange tijd hangen rondom de veertig seconden. Vlak voor de tweede en laatste beklimming van de Kemmelberg was ook Luke Rowe erna toe gereden.

Op de kasseienbeklimming van de Kemmelberg bleef de kopgroep samen, terwijl in het achtervolgende peloton Zdeněk Štybar samen met Van Aert doortrok. De Tsjech en de Belg sloegen een klein gaatje, maar op het open stuk na de Kemmelberg kwam het peloton weer aansluiten. De voorsprong naar de kopgroep was nog steeds veertig seconden.

In de laatste twintig kilometer stond er forse wind tegen en dat zorgde ervoor dat het peloton toch terug kon komen dankzij het werk van Deceuninck-Quick Step. Stybar en Philippe Gilbert reden alles dicht in dienst voor hun sprinter Elia Viviani. Dankzij de ploeg kwam er ook een sprint, maar daar kon Viviani geen rol spelen.

De winst geen verrassend naar de Noor Kristoff. De klassiekerspecialist won de sprint overtuigend voor John Degenkolb en Oliver Naesen. Van der Poel werd in zijn eerste WorldTour-wedstrijd vierde, voor Danny van Poppel.

Het podium in Wevelgem. (PRO SHOTS/George Deswijzen)
Het podium in Wevelgem. (PRO SHOTS/George Deswijzen)