Olympische 'superfan' (92) overleden

Je hebt fans, en je hebt échte fans. Naotoshi Yamada was zo'n échte fan en wel van de Olympische Spelen. Tot nu: meneer Yamada is deze maand overleden aan hartfalen, 92 jaren jong. Zijn uitgebreide verzameling vlaggen, postzegels, foto's en andere memorabilia van de Spelen zijn tentoongesteld in zijn woonplaats Nanto.

In 1964 ging Yamada in Tokyo voor het eerst naar de Zomerspelen, tot en met Rio 2016 maakte hij ze vervolgens allemaal mee. Altijd was 'de olympische opa', zoals hij in eigen land genoemd werd, van de partij. Dat gold bijvoorbeeld ook voor Moskou in 1980, waar Japan wegens de Sovjetinvasie in Afghanistan net als veel westerse landen niet aan meedeed.

De immer vriendelijke Yamada wilde zijn indrukwekkende olympische levensreis volgend jaar afsluiten. De Zomerspelen keren dan terug naar Tokyo, waar het voor hem 55 jaar geleden allemaal begon. "Het zou het absolute hoogtepunt zijn van alle jaren dat ik op de Spelen heb zitten juichen", aldus Yamada. Het was hem helaas niet gegund, zijn hart hield het een kleine anderhalf jaar te vroeg voor gezien.