Lagerhuis stemt weer tegen Brexitdeal

Het Britse parlement stemt in de loop van vrijdag voor de derde keer over premier Theresa Mays EU-exitdeal. Eerder was onzeker of dit volgens de parlementaire regels zou zijn toegestaan, maar er is besloten om alleen over de overeenkomst zelf te stemmen en de bijgevoegde politieke verklaring uit de motie weg te laten.

De deal werd al tweemaal met grote meerderheid weggestemd. Dit was met name vanwege het vangnet dat garandeert dat de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek onder alle omstandigheden openblijft, wat sinds het Goede Vrijdag-vredesakkoord uit 1998 het geval is. Brexiteers uit de premiers Conservatieve Partij vrezen dat het Verenigd Koninkrijk vanwege die vangnetregeling aan de EU-regels vast zou kunnen blijven zitten.

De eerdere nederlagen noopten de premier vorige week om uitstel van de Brexit aan te vragen. Dat stonden de overige EU-regeringsleiders toe onder de voorwaarde dat de deal vandaag, de oorspronkelijke Brexitdag, zou worden goedgekeurd. Lukt dit, dan wordt de Brexit tot 22 mei uitgesteld. Zo niet dan is dit tot 12 april. Willen de Britten hierna meer uitstel dan moeten ze meedoen aan de Europese verkiezingen.

Schavot
Deze week legde May haar hoofd op het politieke schavot in een uiterste poging de deal erdoorheen te persen: ze stapt op als die het haalt. Dat moet de Brexiteer-rebellen uit haar partij over de streep trekken die in ieder geval een 'echte Brexit'-premier willen voor de vervolgonderhandelingen met de EU over de toekomstige handelsrelatie. Maar het is uiterst onzeker of die strategie gaat lukken, en als deze faalt kost het May vrijwel zeker alsnog de kop.

Eerder liet haar Noord-Ierse gedoogpartner DUP al weten de deal niet te zullen steunen. Die partij is bang dat de exitdeal tot een kloof zal leiden tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Naar verwachting zal de stemming omstreeks halfvier 's middags Nederlandse tijd plaatsvinden.

Update 16.10 uur
Het Lagerhuis heeft de exitdeal opnieuw verworpen, met 344 tegen 286 stemmen.

Update 18.10 uur
Volgens May moet het Verenigd Koninkrijk een "alternatieve weg vooruit" vinden, die "vrijwel zeker" betekent dat er aan de Europese verkiezingen moet worden meegedaan. Maandag is er een nieuwe ronde zogeheten indicatieve stemmingen in het Lagerhuis om te zien of er voor iets anders een meerderheid gevonden kan worden, en een week later mogelijk nog een. Op 10 april staat er alvast een EU-noodtop op de agenda voor het geval de Britten extra uitstel willen na 12 april. De regeringsleiders hadden al gezegd dat het in dat geval lang uitstel zou worden.

Update 21.30 uur
May zou voor de EU-top van 10 april nog een vierde stemming overwegen. Naar verluidt put ze er hoop uit dat de verliesmarge steeds kleiner wordt. Bij de eerste stemming was het verschil tussen tegen- en voorstemmen immers 220, de tweede keer 149 en nu 58.

Dat is nog steeds fors, maar woensdag werd het alternatieve plan om wél in de douane-unie te blijven met maar 8 stemmen verschil verworpen. Maandag is er weer zo'n indicatieve stemronde, en als er dan wel een meerderheid voor dit idee te porren blijkt, zou de premier een hiermee aangepaste exitdeal in stemming willen brengen. Voor de EU is dit een acceptabel alternatief omdat het Ierse grensprobleem zo ook zou worden opgelost.