Dierennoodhulp blijft vechten tegen opsluiten haan tijdens feest

Het Kallemooifeest op Schiermonnikoog mag volgens de rechter door blijven gaan, maar het Comité Dierennoodhulp heeft laten weten de strijd nog niet te staken. Bij het feest wordt een haan drie dagen lang opgesloten in een mand, die weer aan een achttien meter hoge paal is gebonden, omdat traditie uit de tijden dat bijgeloof nog serieus was.

Sandra van de Werd van het comité is niet te spreken over de uitspraak, waarin onder meer staat dat van dierenmishandeling geen sprake is - het dier krijgt voer en wordt door een arts in de gaten gehouden. "Dat vind ik raar, de wet stelt dat een dier niet zonder redelijk doel in het welzijn aangetast mag worden", aldus Van de Werd, die onder meer aangaf dat een dierenarts eerder al meldde dat het 'ontvoeren' van de haan en het dagenlange verblijf in de mand voor veel angst en stress zorgt.

Psychisch lijden, zo zegt Van de Werd, maar volgens haar houdt de rechter vast aan het argument dat de haan niet dood gaat. Het comité geeft nog zeker niet op, maar beraadt zich op volgende stappen. "Als het met een kat of hond in plaats van een haan zou zijn, was het al lang afgeschaft", besluit Van de Werd.