Dramatische Van Barneveld vernederd in Ahoy, Van Gerwen speelt Wright kapot

In het Rotterdamse Ahoy is het woensdagavond tijd voor de eerste van twee avonden Premier League Darts. Het is een belangrijk avondje, want na donderdag valt één van de negen spelers af, Gary Anderson begon wegens een blessure al niet aan het seizoen. Raymond van Barneveld staat op de laatste plek, één punt achter Michael Smith, en zal dus twee zeges én wat geluk nodig hebben om niet af te vallen.

Gerwyn Price (WAL) - Michael Smith (ENG) 5-7
Met onder meer een elfdarter en een 116-finish van Price ging het aanvankelijk gelijk op, tot Smith met een break op 5-3 kwam. Een strakke 141-finish hielp Price nog even terug, maar via bullseye en een 90-finish maakte Smith het af: 7-5, waardoor Van Barneveld op het randje van de afgrond staat.

Gerwyn Price - Michael Smith (Bron: PDC)
Gerwyn Price - Michael Smith (Bron: PDC)

James Wade (ENG) - Dimitri Van den Bergh (BEL) 6-6
Na twee legs besloot Wade zonder serieus overleg om van het podium te lopen: hij had teveel last van het briesje op het podium. Van den Bergh liep mee, net als caller Kirk Bevins, maar die was duidelijk not amused en al snel kwamen de heren weer terug. Wade won ineens twee legs en trok de stand gelijk, waarna dat zich nog eens herhaalde, minus het weglopen: 4-4. Via 5-5 kwam de Belg op 6-5, waarna Wade 128 nét miste. Van den Bergh kreeg een matchdart, liet die liggen en zag Wade het alsnog afmaken: 6-6.

James Wade - Dimitri Van den Bergh (Bron: PDC)
James Wade - Dimitri Van den Bergh (Bron: PDC)

Rob Cross (ENG) - Mensur Suljovic (AUT)
Cross begon uitermate dominant. Hij stond niet eens fantastisch te scoren, maar op de dubbels ging er aanvankelijk níks mis: na vier legs stond hij op vier uit vier, tegen nul uit drie voor Suljovic, die na vier legs dan toch op het scorebord kwam. Cross leek 'het' vervolgens even flink kwijt te zijn en de Oostenrijker wist tot op één leg te komen: 5-4. Sterker nog, The Gentle kwam op gelijke hoogte, pakte een 6-5 voorsprong en maakte het met een prachtige shanghai-20 (T20, D20, S20) nog helemaal af ook: 7-5.

Rob Cross - Mensur Suljovic (Bron: PDC)
Rob Cross - Mensur Suljovic (Bron: PDC)

Peter Wright (SCO) - Michael van Gerwen (NED) 1-7
Van Gerwen gooide weer eens sterk, Wright bakte er bijzonder weinig van en wist pas in de vijfde leg überhaupt voor het eerst op een dubbel te komen, zonder succes: 5-0. Op 6-0 liet Van Gerwen een matchdart liggen, waardoor Wright eindelijk een leg wist mee te snoepen, maar daar bleef het bij: 7-1.

Peter Wright - Michael van Gerwen (Bron: PDC)
Peter Wright - Michael van Gerwen (Bron: PDC)

Raymond van Barneveld (NED) - Daryl Gurney (NIR) 1-7
Van Barneveld begon en daarmee pakte hij gelijk een record: het was zijn 209e Premier League-wedstrijd, waarmee hij Phil Taylor gepasseerd is als speler met de meeste wedstrijden ooit. Verder was het maar goed dat het publiek in Ahoy toch vooral voor de drank leek te komen, want een degelijk potje darten liet Van Barneveld niet zien. In al die ruim 200 partijen kwam hij nooit tot een gemiddelde onder de 85, na een handvol legs stond hij rond de 75 te krabbelen.

Hij kwam door wat goede scores nog in de 83 uit, maar daar bleef het bij en de dronken Barney Army kon met een 1-7 nederlaag voor hun held in rap tempo de biezen pakken. Donderdag speelt Van Barneveld nog tegen Van Gerwen, wat op deze manier ook niet echt een denderend succes lijkt te gaan worden, en daarna is zijn Premier League-carrière voorbij.

Raymond van Barneveld - Daryl Gurney (Bron: PDC)
Raymond van Barneveld - Daryl Gurney (Bron: PDC)