Rutte noemt doodsbedreigingen Baudet 'totaal onacceptabel'

Ook premier Mark Rutte veroordeelt de doodsbedreigingen aan het adres van Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet. Hij noemt de bedreigingen 'totaal onacceptabel' en roept op tot verdraagzaamheid zo meldt AT5. 'Alle politici moeten in veiligheid en vrijheid hun werk kunnen doen. Democratie is geen gemakkelijk, maar wel een rijk bezit. Dat moeten we met z’n allen beschermen’, zegt Rutte tegen De Telegraaf.

Lees ook: Tegen racisme, voor moord op Baudet

Ook andere Haagse politici roeren zich. PVV-leider Wilders roept op tot het 'oppakken en vervolgen van die gevaarlijke linkse gek'. Asscher (PvdA) noemt het 'weerkzinwekkend en een aanval op de democratie.' Dijkhof (VVD) roept op om frustraties in toom te houden. Tijdens de antiracismedemonstratie zaterdag zong een betoger op de melodie van 'If you're happy and you know it (clap your hands)' de tekst: 'Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf.' De beelden daarvan verschenen op het Youtube-kanaal van Up! Network.

Burgemeester Femka Halsema veroordeelde de bedreigingen gisteren al. ''Op sociale media zijn verschillende beelden verschenen met bedreigende uitingen tijdens de antiracisme-demonstratie gisteren. Deze teksten zijn verwerpelijk', zei ze toen. 'Amsterdam kent een grote demonstratievrijheid. Deze wordt gekoesterd maar kan niet worden misbruikt om anderen te intimideren.'

Ook andere leden uit de Amsterdamse politiek reageerden op de teksten. Zo noemde VVD-raadslid Marianne Poot de uitspraken 'walgelijk' en vond wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks), wiens partij een van de sponsoren was van de demonstratie, de uitspraken 'schokkend en onacceptabel'. De politie heeft de zaak in onderzoek.