Biatleet BÝ sluit legendarisch seizoen af in stijl

Biatleet Johannes Thingnes Bø heeft op de Holmenkollen in Oslo het World Cup-seizoen op perfecte wijze afgesloten. De Noor domineerde deze winter op een wijze die zelfs de grote Martin Fourcade nauwelijks heeft laten zien en sloot zijn legendarische seizoen af met zijn zestiende World Cup-zege van de winter, wederom een nieuw-record.

Na de tweede schietbeurt van de massastart begon een eerste schifting te ontstaan: de Noren Bø en Vetle Sjåstad Christiansen namen de leiding, met de Duitser Arnd Peiffer in hun kielzog en diens landgenoot Philipp Nawrath op een paar seconden. Christiansen viel bij de derde schietbeurt weg met twee missers, de bloedsnelle Bø nam met foutloos schieten de leiding, op tien tellen gevolgd door Peiffer. Nawrath bleef ook nog foutloos en met één misser ging de derde Duitser, Benedikt Doll, op plek vier richting de laatste schietbeurt.

Bø schoot weer eens alles raak en kon probleemloos richting de finish. Daar kwam hij overigens nog aan met een uit het publiek ontvangen en historisch inaccurate vikinghelm, namelijk één met hoorns, maar dat terzijde. Peiffer bleef ook foutloos en zag zijn tweede plek niet meer in gevaar komen dankzij missers van de rest, Doll liet de weer naar voren gekomen Christiansen in de slotronde staan en eindigde als derde, terwijl Julian Eberhard ook nog voorbij ging aan Christiansen.

De strijd om de World Cup was niet spannend meer: die ging eerder in de maand al definitief naar Bø. Op 1 december begint het World Cup-seizoen weer, maar om die acht ellendig lange maanden te overleven is er eind augustus gelukkig nog het WK zomerbiatlon in Minsk.