Vos sprint overtuigend naar de winst in Trofeo Alfredo Binda

Marianne Vos heeft haar eerste overwinning binnen op de weg. In de de Trofeo Alfredo Binda, de derde WorldTour-wedstrijd van het jaar was de Nederlandse van CCC-Liv duidelijk de snelste van een elitegroepje. Amanda Spratt werd op gepaste afstand tweede, voor Uttrup Ludwig.

De Italiaanse koers kende een onrustig verloop. Er waren verschillende aanvallen, maar niemand kreeg echt de ruimte. Bij het ingaan van de plaatselijke ronde van 28 kilometer was het peloton nog behoorlijk groot, ondanks dat de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman in de voorlaatste ronde op de beklimming van Orino was gaan versnellen.

In de plaatselijke ronde waren twee beklimmingen opgenomen met als laatste beklimming de Ornino, op negen kilometer van de streep. In aanloop naar die beklimmingen viel het even stil in het peloton en daar profiteerde Demi Vollering van. De 22-jarige Nederlandse van Parkhotel Valkenburg fietste een ruim halve minuut bij elkaar, maar op de laatste beklimming werd ze weer bijgehaald.

Op die laatste beklimming was Katarzyna Niewiadoma gaan versnellen. Dat zorgde ervoor dat er een groepje van acht rensters overbleven, met daarbij Vos en haar ploeggenote Moolman. De ploeg van Vos probeerde het overtal uit te spelen, maar niemand kwam weg. Daarna trok CCC-Liv de kaart van Vos. Moolman hield er een strak tempo op na voor Vos, die het vervolgens in de sprint makkelijk afmaakte. Ze kon ruim voor de finish haar handen omhoog steken en pakte zo de zege in de Trofeo Alfredo Binda.

Voor Vos was het al haar vierde zege in de Trofeo Alfredo Binda. Ze won eerder al in 2009, 2010 en 2012. Vos is nu ook mede (mede)recordhoudster samen met Maria Canins.