Biatlete Wierer World Cup-kampioene

Biatlete Dorothea Wierer heeft het seizoen afgesloten als nieuwe World Cup-kampioene. De 28-jarige Italiaanse begon op de Holmenkollen in Oslo als leidster aan de massastart en wist die positie ondanks een chaotische wedstrijd vast te houden.

Bij de eerste schietbeurt ging het perfect voor Wierer: net als bijna twintig anderen schoot ze foutloos, concurrentes Anastasia Kuzmina (twee) en Lisa Vittozzi (drie) gingen flink de mist in. Vittozzi schoot er bij de tweede schietbeurt nog eens twee missers bij, maar Wierer liet dit keer zelf drie schijven staan en dus kon Kuzmina de leiding pakken in het achterhoedegevecht om de World Cup.

Wierer en Kuzmina schoven gedurende de wedstrijd gezamenlijk naar voren, Vittozzi schoot staand dan weer wel tien keer raak en dus deed ook zij weer mee om een degelijke klassering. Kuzmina, Vittozzi en Wierer eindigden uiteindelijk binnen zeven seconden van elkaar op de tiende, elfde en twaalfde plek, wat Wierer de eindwinst opleverde.

Voorin waren er na de tweede schietbeurt nog drie dames over die om de winst leken te strijden: Hanna Öberg, Tiril Eckhoff en Paulina Fialkova. De Slowaakse viel bij de laatste schietbeurt met drie missers door de mand, Öberg nam met in totaal twee missers de leiding, op tien seconden gevolgd door Eckhoff en de indrukwekkende Amerikaanse Clare Egan.

In de slotronde wist Egan het gat naar Eckhoff zowaar te dichten en ze leek de jacht op Öberg zelfs te openen, maar de Noorse draaide de gashendel open en kon Egan lossen. Öberg hield in de laatste meters nog net stand en wist Eckhoff van zich af te houden, terwijl Egan op tien seconden het seizoen van haar absolute doorbraak bekroonde met haar eerste podiumplek.

Een week na haar eerste grote gouden medaille, ze won WK-goud op de massastart, pakte Wierer ook haar eerste World Cup-titel (Foto: Pro Shots/Action Images)
Een week na haar eerste grote gouden medaille, ze won WK-goud op de massastart, pakte Wierer ook haar eerste World Cup-titel (Foto: Pro Shots/Action Images)