Enorme rechtszaak tegen pijnstillerfamilie VS

In de VS zijn acht leden van de familie Sackler aangeklaagd door honderden steden, staten en andere partijen. Ze hebben grof geld verdiend aan de verslavende zware pijnstiller OxyContin. Hun bedrijf bracht het middel met agressieve verkoopcampagnes via huisartsen aan de man, zonder de risico's te noemen. In de VS sterven jaarlijks 70.000 mensen aan een overdosis, het gros door dergelijke opioïden. In Nederland nam het gebruik ervan de laatste jaren toe en ze worden door bijna een half miljoen mensen geslikt.

De Sacklers worden verantwoordelijk gehouden voor de Amerikaanse opioïdencrisis, maar hun bedrijf Purdue Pharma wijst de beschuldiging van de hand. Een "complexe nationale gezondheidscrisis" zou niet aan één farmaceutisch bedrijf zijn toe te schrijven.

Maar in 2007 gaf het bedrijf wel toe dat risico's waren verzwegen toen er op medici gerichte reclame voor het middel werd gemaakt. Toen moest er een boete van 600 miljoen euro worden opgehoest. Ook degenen die het voorschreven zouden eraan hebben verdiend, aldus de NOS.

Buiten de waarde van Purdue Pharma gerekend hebben de Sacklers volgens Bloomberg een vermogen hebben van zo'n dertien miljard dollar. Er wordt gespeculeerd dat het bedrijf zelf niet genoeg geld heeft om eventuele schikkingen te betalen. Tegen het bedrijf lopen naast die tegen de acht familieleden overigens ook verschillende rechtszaken.

In Nederland zouden artsen zich de laatste jaren beter bewust zijn geworden van de risico's van opioïden, en zouden dergelijke pijnstillers inmiddels met terughoudendheid worden voorgeschreven. Het afgelopen decennium vervijfvoudigde hier het gebruik. In diezelfde periode verdienden de aangeklaagde Sacklers circa vier miljard dollar aan OxyContin.