Langlaufer Klæbo slaat dubbelslag in strijd om World Cup

Langlaufer Johannes Høsflot Klæbo heeft tijdens de World Cup-finales in het Canadese Quebec een grote slag geslagen in de strijd om de eindwinst. Daarin vecht de jonge Noor tegen zijn 22-jarige Russische leeftijdsgenoot Alexander Bolshunov, die het niet kon bolwerken op de 15 kilometer massastart in klassieke stijl van zaterdag.

Het duurde lang voor er echte actie te noteren viel. Klæbo ging wel even onderuit, vlak voor een tussensprint waar bonificatieseconden voor de driedaagse seizoensafsluiter te winnen waren, maar hij sloot snel weer aan en liep geen schade op. Pas in de laatste twee kilometer werd het veld echt weer overhoop geschud, maar alle hoofdrolspelers waren nog keurig van de partij.

Een goede kilometer voor het einde kreeg Bolshunov op een cruciaal moment een probleem met een van zijn stokken, waarop de Noren versnelden en de Rus het tempo moest laten gaan. Met een indrukwekkende sprint rekende Klæbo vervolgens af met thuisfavoriet Alex Harvey, die dit weekeinde zijn fraaie carrière beëindigt. Een tweede Noor, Didrik Tønseth, pakte plek drie nog net weg van de Italiaan Francesco de Fabiani, Bolshunov werd zevende.

In het driedaagse klassement, waar dubbele punten voor de World Cup te verdienen zijn, heeft Klæbo zijn leidende positie uit kunnen breiden en dus heeft het er alle schijn van dat hij zondag beslag gaat leggen op de kristallen bokaal.