Alaphilippe wint Milaan-Sanremo

Julian Alaphilippe heeft de 110de editie van Milan Sanremo. De Fransman van Deceuninck-QuickStep was de snelste van een elitegroepje. Oliver Naesen kwam als tweede over de streep, voor Michal Kwiatkowski.

Ook Tom Dumoulin behoorde tot het elitegroepje en uiteindelijk eindigde de Nederlander van Sunweb net buiten de top tien. Hij werd elfde.

Een echte wielerliefhebber kan het geijkte scenario van Milaan-Sanremo dromen: een kopgroep krijgt een grote voorsprong van het peloton, waarna de sprintersploegen gaan rijden en ergens rond de Cipressa worden de vluchters gegrepen. Ook dit keer was dat het geval.

Op de Cipressa begon de wedstrijd dan pas echt. Astana hield een strak tempo op de voorlaatste beklimming van Milaan Sanremo, waardoor er geen aanvallen kwamen. Pas in de afdaling van de Cipressa werd er aangevallen. De Italiaan Niccolo Bonifazio liet zijn kunsten zien en sloeg een gat van een twintigtal seconden, maar zoals zo vaak was tussenstuk tussen Cipressa en de Poggio er te veel aan. Hij werd dan ook ingerekend vlak voor de Poggio.

Op de Poggio was het Deceuninck-Quick Step die het heft in handen nam. Niet voor hun sprinter Elia Viviani, maar voor de andere kopman Alaphilippe. De Fransman wachtte lang met zijn aanval, maar vlak voor de top waagde hij zijn kans. Hij kreeg Peter Sagan, Oliver Naesen, Alejandro Valverde, Michal Kwiatkowski en Wout van Aert met zich mee. In de afdaling kon Tom Dumoulin aansluiten, net zoals Simon Clarke en Matej Mohoric.

Ondanks dat de samenwerking niet optimaal was kon voor de rest niemand terugkomen. Op anderhalve kilometer van de meet zag Trentin zijn kans. De Europees kampioen sloeg een klein gaatje, alleen Van Aert zag het gevaar en reed het dicht. Ideaal voor de rest. In de sprint die zou volgen was Alaphilippe duidelijk de snelste, voor Naesen en oud-winnaar Kwiatkowski.