Pure perfectie biatlete Kuzmina in afscheidsweekeinde

Biatlete Anastasia Kuzmina is bezig aan haar allerlaatste (individuele) World Cup-wedstrijden en op de Holmenkollen in Oslo wist ze haar laatste grote doel in vervulling te brengen: twintig keer raak schieten in één wedstrijd.

Kuzmina is al bijna twintig jaar internationaal actief en al een kleine anderhalf decennium bij de senioren. Ze won tig World Cup-wedstrijden, pakte drie keer olympisch goud en is wereldkampioene, maar op de individuele afstand, een achtervolging of massastart alle twintig schoten raken lukte haar nog nóóit.

In Oslo begon Kuzmina door haar winst in de sprint als eerste aan de achtervolging en dat ging goed: met tien treffers kwam ze de liggende positie door, waarna ze ook staand met vijf treffers begon. Een voorzichtige glimlach ontstond al op Kuzmina's gezicht, waarna ze bij de laatste schietbeurt arriveerde. De eerste vier gingen raak, voor het laatste schot nam ze wat extra tijd...en ook die ging raak, met een grote grijns als resultaat.

De Slowaakse wist zo volkomen onbedreigd naar de winst te langlaufen, achter haar werd wel gestreden. Het was de Duitse Denise Herrmann die zich best-of-the-rest mocht noemen, ondanks twee missers. Hanna Öberg uit Zweden schoof met één misser van de zeventiende plek op naar de derde stek. World Cup-leidster Dorothea Wierer eindigde als twaalfde en zal zondag tegen Lisa Vittozzi en Kuzmina strijden om de eindwinst.