Historische zege Poolse skivliegers bij World Cup-finale

De Poolse schansspringers hebben tijdens de World Cup-finale in het Sloveense Planica de laatste landenwedstrijd van het seizoen gewonnen. Op de Letalnica-vliegschans was het Poolse kwartet onverslaanbaar en dat betekent dat de Polen voor het eerst in de geschiedenis een landenwedstrijd in het skivliegen wonnen.

Jakub Wolny, Kamil Stoch, Dawid Kubacki en Piotr Zyla vlogen in de eerste ronde met constante vluchten al een voorsprong bij elkaar op de Slovenen en Duitsers. Die Duitsers konden met name door een fenomenale tweede sprong van slotspringer Markus Eisenbichler een groot deel van het gat dichten, maar Zyla hield stand - met flink wat moeite voorkwam hij een val - en sleepte de Poolse zege binnen.

De Sloveense thuisspringers stonden er na de eerste ronde met een tweede plek goed bij, maar vooral kopman Peter Prevc liet het afweten, waardoor ze gepasseerd werden door de Duitsers. Japan werd wel verslagen en dus stond ook Slovenië nog op het podium.

Een van de beste skivliegers ooit, Robert Kranjec, nam voor zijn thuispubliek afscheid. Niemand vloog vaker over de grens van 200 meter en Robi, geen deel uitmakend van het team, kreeg na de eerste ronde nog een eigen afscheidssprong. Dochtertje Pika zwaaide hem op gang en met een vlucht van ruim 200 meter sloot de veteraan geheel in stijl op prachtige wijze zijn carrière af.

De vrouwen sprongen in het Russische Chaikovsky de derde en voorlaatste wedstrijd in de nieuwe Blue Bird Tour, waar leidster Juliane Seyfarth domineert. Na twee zeges in Nizhny Tagil won de Duitse ook zaterdag weer en dus breidt ze haar voorsprong in het klassement uit. Landgenote Katharina Althaus en de Japanse Sara Takanashi completeerden het podium in Chaikovsky, Maren Lundby werd slechts zevende, maar blijft wel tweede in het Blue Bird-klassement.

Kranjec' laatste sprong (Bron: YouTube)