Tumultueuze ePrix Sanya gewonnen door Vergne, Frijns gooit sterk resultaat weg

Jean-Eric Vergne heeft de zesde ePrix van het seizoen in de Formule E gewonnen. Op het uiterst zuidelijke Chinese eiland Hainan, om precies te zijn in de straten van Sanya, snelde de regerend kampioen na een tumultueuze race naar zijn eerste zege van het seizoen.

Oliver Rowland pakte vanaf poleposition de leiding, voor Vergne en Antonio Felix da Costa, die Daniel Abt en Alexander Simms in zijn nek had hijgen. Grofweg een minuut werd de race geneutraliseerd wegens stilvallen van Felipe Nasr, maar de Braziliaan kreeg zijn Dragon Racing-auto op gang en dus mocht het veld ook door.

Nog geen ronde later was het klaar voor Sam Bird: de Britse kampioenschapsleider parkeerde zijn Virgin Racing-auto aan de kant. Na een klein kwartiertje was het klaar voor Jose Maria Lopez, die zijn Dragon tegen de muur parkeerde. Robin Frijns was ondertussen lekker bezig en reed na zijn twaalfde startplek inmiddels op de achtste plaats.

Net over de helft van de race kreeg Rowland het zwaar: Vergne opende met succes de aanval op zijn leidende positie, Da Costa zat ook gelijk bovenop de Brit, maar kreeg op zijn beurt Abt met het mes tussen de tanden in zijn nek. In de felle strijd rond de zesde plek werd Sims door André Lotterer de muur in geduwd, waardoor zijn race voorbij was en Frijns naar de zesde plek klom.

De auto van Sims kon schijnbaar niet zomaar even weggehaald worden, met als gevolg dat de race met rood stilgelegd werd. Met tien minuten te gaan konden we verder, met de gehele top-13 met nog drie minuten 'Attack Mode' over...behalve Frijns en Edoardo Mortara op de zesde en achtste plek, want beide heren hadden vóór de neutralisatie hun Attack Mode al geactiveerd.

Weinig verrassend werd Frijns dan ook verschalkt door Di Grassi, maar de schade bleef beperkt tot één plek. Lotterer beukte zich ondertussen voorbij landgenoot Abt naar de vierde plek, terwijl leider Vergne mogelijk in de problemen zat: hij werd onderzocht wegens het niet correct opvolgen van de safetycarprocedure.

Met grofweg een ronde te rijden was Frijns hard op weg naar een keurige zevende plek...tot hij zijn auto - mogelijk aangeduwd door Sebastien Buemi - volle bak in die van Di Grassi boorde. Vergne kwam zo als eerste over de streep, voor Rowland, Da Costa en Lotterer, maar de uitslag was aanvankelijk nog wat onzeker: Vergne werd nog onderzocht, waar niks uit bleek te komen, Da Costa had slechts één in plaats van twee keer de verplichte Attack Mode gebruikt.

Frijns hobbelde met zijn gammele auto nog als veertiende over de streep.