12.000 mensen bij stille tocht voor slachtoffers aanslag Utrecht

Om circa 19:00 uur zal burgermeester Jan van Zanen op het Jaarbeursplein in Utrecht een toespraak houden ter nagedachtenis aan de slachtoffers die afgelopen maandag vielen toen Gökmen Tanis een aanslag pleegde in een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Bij de aanslag vielen drie doden en vijf gewonden waarvan drie ernstig. 

Na de toespraak zal er een minuut stilte worden gehouden, waarna de tocht zal beginnen. Via de Graadt van Roggenweg zal de stoet naar het 24 Oktoberplein lopen. Hier wordt iedereen in de gelegenheid gesteld om bloemen neer te leggen op de gedenkplaats.

De initiatiefnemers vragen de deelnemers om rode of witte bloemen mee te nemen. Na het leggen van de bloemen gaat de stoet terug naar het Jaarbeursplein, of gaat ieder zijn eigen weg. Gedurende de hele avond is slachtofferhulp aanwezig voor mensen die het even niet meer trekken.

Pegida
Naast de burgemeester van Utrecht loopt ook Mark Rutte mee, net als de burgemeesters Femke Halsema van Amsterdam, Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en Pauline Krikke van Den Haag. Verder heeft minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus zich bij de tocht aangesloten. Ook loopt de anti-islam beweging Pegida mee in de stoet. Onder meer voorzitter Wagensveld zal aanwezig zijn mits de veiligheidssituatie dat toelaat. Uit respect voor de slachtoffers zal Pegida geen vlaggen meevoeren.

Vandaag moest de Tanis voor de rechter-commissaris verschijnen. Hij wordt verdacht van meervoudige moord c.q. doodslag met een terroristisch oogmerk, poging daartoe en bedreiging met een terroristisch oogmerk. De rechter-commissaris heeft vanmiddag besloten dat Tanis de maximale termijn van 14 dagen in voorarrest blijft zitten. Hij mag alleen contact met zijn advocaat hebben. Later op de dag werd bekend dat Tanis bekend heeft de aanslag gepleegd te hebben. 

Livestream terugkijken:


Update 19:55

De stoet is inmiddels aangekomen op het 24 oktoberplein. Het verslag van FOK! eindigt dan ook hier. Volgens Radio 1 liepen er 12.000 mensen mee.

Update 19:30 uur
Er zijn vele duizenden mensen op de been in Utrecht. De Stoet is inmiddels vertrokken, maar er komen nog steeds mensen aan op het Jaarbeursplein.Stille tocht Utrecht (Foto: FOK!)
Stille tocht Utrecht (Foto: FOK!)
Stille tocht Utrecht (Foto: FOK!)Stille tocht Utrecht, ook op Utrecht CS wordt aandacht besteed aan de stille tocht (Foto: FOK!)
Stille tocht Utrecht, ook op Utrecht CS wordt aandacht besteed aan de stille tocht (Foto: FOK!)

Update 18:35 uur
Inmiddels stromen de mensen binnen. De omliggende horecagelegenheden geven aan FOK! aan dat de stille tocht niet echt voor extra inkomsten zorgt: normaal gesproken zitten ze rond deze tijd vol met theaterpubliek, maar aangezien de shows later beginnen, is de vaste klandizie nog niet aanwezig. De demonstranten hebben niet echt behoefte aan een (alcoholische) versnapering. 

Een jongeman met het syndroom van down, die niet echt leek te beseffen waar de tocht om gaat werd door een agent aangesproken nadat hij riep dat hij 'lekker kwam fegtuh'.

Update 18:05 uur
Ondanks de aanwezigheid van Pegida gaat de politie niet uit van ongeregeldheden vertelt een politieagent aan FOK! op een al aardig druk Jaarbeursplein.

De route naar de stille tocht wordt met matrixborden aangegeven (Foto: FOK!)

FOK! is erbij en doet live verslag van de toespraak en tocht. Dit bericht zal gedurende de avond worden geupdate. 

De route naar de stille tocht wordt met matrixborden aangegeven (Foto: FOK!)