Coach Graham Reid per direct weg bij hockeyclub Amsterdam

Graham Reid is per direct weg als coach van de heren van Amsterdam. De Australiër maakte deze week bij de hoofdklasser kenbaar dat er concrete interesse is uit India om daar bondscoach te worden. Dat was reden voor de club, die zondag met 2-8 een historische nederlaag leed tegen HGC en dit seizoen teleurstellend presteert, Reid per direct te ontslaan.

Assistent-coach Jan Jorn van ’t Land neemt tot het einde van het seizoen de taken van Reid over bij Amsterdam. Joost Bitterling wordt de assistent van Van ’t Land.

‘De huidige tegenvallende resultaten benadrukken de noodzaak tot verandering. Daarnaast heeft Reid aangegeven op korte termijn een mogelijke nieuwe uitdaging te hebben buiten Amsterdam. De combinatie van deze factoren heeft geleid tot dit besluit’, zo laat het bestuur in een persbericht weten.

Reid heeft naar verluidt nog niet getekend bij India. Zaterdag spelen de Indiase hockeyers de Sultan Azlan Shah Cup in Maleisië. Mocht Reid bondscoach worden bij India, dat al sinds het WK zonder coach is na het ontslag van Harendra Singh, dan moet de Nederlandse bondscoach Max Caldas op zoek naar een nieuwe assistent-bondscoach.

Reid was lang assistent-coach bij Australië en nam in 2014 het roer over als hoofdcoach. Na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro (2016) werd hij de assistent-bondscoach van de Oranje Heren én hoofdcoach van Amsterdam. Hij had bij beide partijen een contract tot en met de Spelen van Tokio in 2020. In zijn eerste seizoen als coach van Amsterdam haalde hij de play-offs, waar hij pas in de laatste wedstrijd van de finale tegen Kampong verloor.

Dit seizoen is het een heel ander verhaal. Het loopt stroef bij de Amsterdammers, met de 2-8 thuisnederlaag tegen HGC als dieptepunt. Amsterdam staat nu zesde op ranglijst, met zes punten achterstand op de nummer vier Oranje-Rood.