Nieuw-Zeeland verbiedt aanvalswapens

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft wetgeving aangekondigd die automatische en semi-automatische vuurwapens verbiedt, en tevens kits om wapens hiernaar om te bouwen. Niet alleen verkoop maar ook bezit wordt verboden. Via een tijdelijke noodwet die geldt totdat alle benodigde wetgeving is aangenomen, gaat de maatregel met onmiddelijke ingang in.

De regering reageert hiermee op de terreuraanslag op twee moskeeën in Christchurch vrijdag. Daarbij kwamen vijftig mensen om het leven. Adern zei op een persconferentie dat alle wapens waarmee de aanslag is gepleegd, door de wetgeving verboden zijn. Dat is inclusief de gebruikte grote munitiemagazijnen.

Pogingen tot een verbod kostten eerder moeite door weerstand van het parlement, maar de aanslag bracht dit in een stroomversnelling. Het vormt een schril contrast met de situatie in de VS, waar na vergelijkbare incidenten de roep om maatregelen vaak snel weer verstomt.

Zinloos
Arderns kabinet bereidde de regelgeving stilletjes voor, onder meer om te voorkomen dat mensen nog snel tot aankoop zouden overgaan. Maar volgens de premier had dat sowieso geen zin gehad. Er komen immers vergunningen voor de wapens, en ze verzekert het publiek dat het in vrijwel alle gevallen zinloos is om er eentje aan te vragen.

Bezitters dienen hun wapens via een website bij de autoriteiten aan te geven. Ze worden dan zo spoedig mogelijk opgekocht en vernietigd. Dat kost de regering omgerekend naar schatting tussen de 60 en 120 miljoen euro. Wie na een bepaalde datum wordt betrapt kan volgens Ardern op een fikse boete rekenen.

De regering wil de wetgeving op 11 april klaarhebben. Door boeren veelgebruikte 'gewone' geweren zijn ervan uitgezonderd.