San Francisco wil e-sigaret verbieden

San Francisco bereidt wetgeving voor om de verkoop van e-sigaretten te verbieden zolang de effecten ervan op de gezondheid niet door de Amerikaanse overheid zijn geëvalueerd. Dat zou vooral bedoeld zijn om stijgend gebruik onder jongeren een halt toe te roepen. Maar critici vrezen dat de wet het moeilijker zal maken om te stoppen met roken.

Stadsadvocaat Dennis Herrera over producenten: "Deze bedrijven verbergen zich achter een sluier van vermindering van schadelijkheid, maar laten we er duidelijk over zijn dat hun product feitelijk verslaving is." Volgens antivaping-activisten wordt de verkoop via allerlei smaakjes bovendien opzettelijk op jongeren gericht.

Vorige week zei de Amerikaanse warenautoriteit FDA dat bedrijven tot 2021 hebben om hun producten te laten evalueren. Dat had eigenlijk al medio 2018 moeten zijn, aldus de BBC. Als de wetgeving in San Francisco wordt aangenomen zou het de eerste Amerikaanse regio zijn die e-sigaretten verbiedt. Bij sportvelden is het gebruik er al verboden.