'Laatste Brexitstemming na EU-top'

De Britse regering zou van plan zijn om na de EU-top van donderdag, de exitdeal van premier Theresa May nog een laatste keer aan het parlement voor te leggen. Maandag verbood Lagerhuisvoorzitter John Bercow een derde stemming voorafgaand aan de top. Die zou dan inhoudelijk immers niet substantieel verschillen van de tweede.

May schrijft in een brief aan de andere EU-regeringsleiders dat ze een voorwaardelijk uitstel van de Brexit wil, meldt de BBC. Als ze haar deal volgende week alsnog door het parlement sleept, wil ze een 'technisch' uitstel tot 30 juni. Maar keurt het Lagerhuis de deal weer af, dan vraagt May lang uitstel, tot mogelijk wel twee jaar.

Bercow beriep zich op een regel uit 1604 die stelt dat hetzelfde voorstel niet tweemaal in hetzelfde parlementaire jaar mag worden voorgelegd. De eerste en tweede stemming zouden wel verschillend zijn geweest vanwege de extra verklaring die May op het laatste moment van de Europese Commissie lospeuterde.

Bercow suggereerde dat een nieuwe stemming af zou hangen van de voorwaarden voor uitstel van de Brexit waar de Europese regeringsleiders tijdens de top deze week over moeten beslissen. Mays eerste poging in januari strandde met een historische nederlaag van 230 stemmen. De tweede werd met 145 tegenstemmen afgekeurd.