Trump spreekt veto over muur uit

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het eerste veto van zijn presidentsschap uitgesproken. Daarmee maakt hij een beslissing van het Huis van Afgevaardigden weer ongedaan, dat donderdag het uitroepen door Trump van de noodtoestand terugdraaide. Met de noodtoestand wil de president extra geld loskrijgen voor de grensmuur bij Mexico, een prominent thema van zijn verkiezingscampagne.

Er stemden in het Huis ook twaalf Republikeinen voor het terugdraaien. Maar het is onwaarschijnlijk dat daar een tweederde meerderheid is om het veto weer te vernietigen, aldus de BBC.

De president tekende het veto in aanwezigheid van enkele zogenoemde engelenouders. Daarmee worden ouders aangeduid van kinderen die om het leven kwamen bij geweld gepleegd door illegale immigranten.

"Als president is het mijn hoogste plicht om het land te beschermen. Gisteren heeft het Congres een gevaarlijke resolutie aangenomen", zei Trump. "Het is mijn plicht een veto uit te spreken, en daar ben ik erg trots op."

Trump ruziet al maanden met het parlement over de muur. Ook toen er nog een Republikeinse meerderheid in het Congres zat kreeg hij zijn plannnen ervoor niet goedgekeurd. Inmiddels hebben de Democraten de overhand.

Defensie
Eerder leidde de onenigheid tot de langste sluiting van de Amerikaanse overheid ooit. Dat gebeurt automatisch als het budgetplafond is bereikt en er geen begroting is goedgekeurd. Trump weigerde het budget te tekenen omdat het parlement geen 5,7 miljard dollar voor de muur vrij wilde maken. Met de noodtoestand wil hij dat geld onder meer bij defensie weghalen.

Critici vrezen voor uitholling van dit instrument. Republikeinen wijzen erop dat een toekomstige Democratische president het uitroepen van de noodtoestand door Trump als precendent zou kunnen gebruiken om hetzelfde te doen tegen wapenbezit, of voor het doorvoeren van milieumaatregelen.