Paniek om KLM-toestel met F-16's

Amsterdammers schrokken zich donderdagmiddag de pleuris toen er een Boeing 777-300 van de KLM laag over de stad vloog, geflankeerd door vier F-16 gevechtsvliegtuigen. Er werd gevreesd voor een aanslag of kaping. Het bleek echter om een fly-over te gaan ter ere van honderd jaar Nederlandse luchtvaart, aldus het Parool.

Eerst was er een officiële viering bij filmmuseum Eye met koning Willem-Alexander en nog wat hoogwaardigheidsbekleders. De vliegshow met de Boeing en de straaljagers was bedoeld als leuk extraatje en werd tot het laatst geheimgehouden. Het moest immers een verrassing zijn maar het was ook niet zeker of het wel doorging.

"What the fuck", "Ze sporen echt niet", "Totaal gestoord" en "Schrok me de tering", luidt een beknopte bloemlezing van Twitter-reacties door het plebs op straat. De politie zegt er echter nauwelijks telefoontjes over te hebben gekregen. Mogelijk was het plebs dus zoals wel vaker gebeurt met name bezig met filmen en sociale media in plaats van de hulpdiensten te bellen.

Maar ook de woordvoerder luchtverkeersleiding Schiphol zei verrast te zijn (en dat treft want het moest immers een verrassing zijn). "Het is dat ik het nu in de auto op de radio hoor. Maar ik wist ook überhaupt niet dat er een vliegshow zou zijn."

Een zegsman van het evenement stelt evenwel dat alle betrokken instanties op de hoogte waren. Bovendien stond er een persbericht op de website van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum zodat mensen zich geen zorgen zouden maken.