'May's deal mag niet opnieuw in stemming gebracht worden'

Slecht nieuws voor de Britse premier May, volgens een oude regel mag haar Brexitdeal geen derde keer in stemming worden gebracht. 

Ergens in de krochten van de Britse parlementaire regels, op pagina 397, staat dat een voorstel niet twee keer binnen een zittingsjaar (meestal een kalenderjaar, in dit geval tot de zomer) in stemming mag worden gebracht.  Het twistpunt zit echter in de laatste regel, het is aan de voorzitter om te bepalen of een voorstel hetzelfde is of niet. De regel werd overigens voor het laatst ingeroepen in 1943. Tot nu toe leek de strategie van premier May te zijn om net zo lang te wachten met het opnieuw in stemming brengen van haar voorstel tot het Lagerhuis voor het blok zou staan, haar deal of de chaos van een no-deal brexit. Die troef is ze nu mogelijk kwijt.

Hiermee komt een enorme hoeveelheid macht in handen van de toch al omstreden speaker John Bercow, die overigens laat weten zich te beraden op de situatie. Het verbieden van een eventuele stemming lijkt een hele onwaarschijnlijke uitkomst, maar deze speaker heeft al meermaals aangetoond tot controversiële acties bereid te zijn. Ingewijden sluiten dit scenario dan ook niet uit.

Mocht dit scenario uitkomen zullen de gevolgen voor de Britten zijn niet te overzien zijn. Er zijn dan nog 15 dagen om tot een oplossing te komen, zonder deal.