Kamervoorzitter tekent anti-DENK motie

Kamervoorzitter Khadija Arib heeft een motie van CDA-Kamerlid Harry van der Molen medeondertekend. In de motie worden filmpjes die gemaakt worden door Kamerleden om collega's met een buitenlandse achtergrond op basis van hun afkomst te intimideren 'ten stelligste' afgekeurd.

De motie werd medeondertekend door heel veel Kamerleden. Zeer opvallend is dat ook voorzitter Arib haar naam onder de motie heeft gezet. Het is voor het eerst in tenminste honderd jaar dat een voorzitter een motie mede-indient.

De motie is een reactie op diverse intimiderende filmpjes van DENK waarin, met name Turkse, Kamerleden worden afgeschilderd als landverraders. Dat leverde verschillende Kamerleden bedreigingen op. 

Hoewel partijleider Kuzu van DENK heeft erkend dat het meest gewraakte filmpje van DENK, over de Armeense genocide, fout was komt Van der Molen nu toch met een motie. 

"Het wordt hoog tijd dat Denk stopt met het maken van intimiderende filmpjes op social media over andere Kamerleden." Kamerleden moeten juist het goede voorbeeld geven over hoe om te gaan "met mensen van een andere afkomst", vindt hij.

DENK-Kamerlid en partijvoorzitter Özturk is echter woest op voorzitter Arib:“Als je escalatie in de Kamer wilt voorkomen moet je boven de partijen staan. De Kamervoorzitter moet geen kant kiezen."

"Het is een motie die onderschrijft wat ik als Kamervoorzitter ook vind en naar buiten toe uitdraag", legt Kamervoorzitter Arib haar actie uit. "Dat wij elkaar niet persoonlijk aanvallen en met filmpjes wegzetten."