FOK! Wat een weer: regen, onweer en een tornado

Hallo!

Wat een dag weer gisteren! We besloten de dag met een heuse tornado net over de grens. Even voorbij Aken trok er een supercell over het plaatsje Roetgen. Ik heb hieronder de eerste beelden ervan. 

Ook in ons land was het weer bijzonder onstuimig. Gebieden met intensieve regenval trokken over het midden en oosten, terwijl er in het zuidwesten en zuiden heel zware buien overtrokken met hevig onweer en soms ook heftige hagel. Uiteindelijk wist één zo'n bui dus een supercell te worden. Ik blijf het volgen. 

In het noorden van het land viel ook geregeld regen. Op diverse plaatsen in ons land is er méér dan 100 mm regen gevallen. Toch waren er ook wel plaatsen waar het wel meeviel, of in mijn geval, tegenviel. Er viel in de ochtend wel een beetje regen, maar een groot deel van de dag was het hier overwegend droog, en dat was eigenlijk in heel Noord-Holland het geval. Jammer, maar helaas. De wind was vandaag ook weer zeer nadrukkelijk aanwezig. Overal in het land kwamen zware windstoten voor.

In de nacht nam de bewolking toe en daar moet weer regen van komen. Jazeker, vandaag regent het volop in het land. Er kan makkelijk weer zo'n 10 tot 15 mm vallen. In het begin van de middag dan trekt de regen geleidelijk naar het oosten toe weg en kan het een klein beetje opklaren. Zeker in het westen kan de zon dus nog even doorbreken. In het oosten gebeurt dat pas heel laat. Het wordt hierbij ongeveer 10 graden. En de wind draait later naar noordwest en neemt in de avond iets in kracht af. Overdag blijft het nog hard waaien, tot windkracht 8 op de Wadden aan toe.

Tot van de week, en geniet van de regen.  

Op onderstaand filmpje een kleine indruk van de tornado. Bron is: Stormhunter 1703.

Bloeiende Mimosabomen (Foto: Kroezel)
Bloeiende Mimosabomen in de omgeving van Velez-Malaga. (Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.