Uitdagend gedrag oorzaak Urker rel

Uit het verhaal van de 17-jarige Jan-Willem in het Algemeen Dagblad blijkt dat Soufyan provoceerde op een appgroep van ongeveer honderd jongeren. De Marokkaan maakte seksueel getinte opmerkingen over Jan-Willem zijn vriendin en moeder. Daaruit volgde een uitdaging door Soufyan om dit bij de snackbar uit te vechten. Die vechtpartij ging echter niet door toen Soufyan de snackbar in was gevlucht en onder politiebeveiliging weer huiswaarts ging. Dit pikte de tienergroep niet en die zochten Soufyan vervolgens thuis op, wat escaleerde.

Urker Jelle woont dichtbij Soufyan en omschrijft hem als een ‘vervelend mannetje’. Volgens de 25-jarige Urker wonen er veel Marokkaanse en Turkse gezinnen waar geen problemen mee zijn. Er is ook geen sprake van racistische bejegening maar van een afstraffing wegens beledigen.

Er wordt hier op Urk zo vaak iemand op zijn bek geslagen, daar hoor je niemand over. Maar nu het een Marokkaan is, is het ineens landelijk nieuws. Het heeft niets met zijn Marokkaanse afkomst te maken.” zegt Jan-Willem.

Jan-Willem heeft ondertussen geen behoefte meer om het bij te leggen met Soufyan. “Hij heeft dit veroorzaakt, hij mag het ook zelf gaan oplossen.” zegt de tiener. Verder keurt hij het af dat de familie van Soufyan in de tienerruzie betrokken is geraakt. Soufyan is ondertussen geen lid meer van deze appgroep.

Over de Marokkanen die zich vanuit het hele land lijken te organiseren om Urk van de kaart te vegen zegt hij “Laat ze maar komen. Ik ben er niet bang voor.”.