Herlings zet streep door wereldtitel, Amerika alternatief?

Regerend wereldkampioen Jeffrey Herlings zal zijn titel in de MXGP niet kunnen prolongeren. Eind januari brak de motocrosser zijn voet tijdens een trainingskamp in Spanje en de Brabander moet zeker nog tot eind april revalideren. "Daardoor kan een groot kruis door de wereldtitel", zei Herlings maandag in gesprek met de NOS

De breuk in zijn voet is complex, maar opluchting heerst nu duidelijk is geworden dat de racer geen blijvende schade heeft opgelopen. "Het was echt lelijk gebroken. Zo erg dat het maar de vraag was of het wel helemaal goed ging komen. Voor mij is het nu dus het belangrijkste dat het goed herstelt, want ik wil mijn voet nog langer gebruiken." Mogelijk kan de 24-jarige Nederlander pas in mei zijn rentree maken in de MXGP van Lombardijen. "Het is lastig om te accepteren dat ik straks alleen maar meedoe voor dagsuccessen. Het wordt moeilijk me te motiveren voor races zonder hoofddoel." 

Het op voorhand verliezen van het kampioenschap voelt voor de kritische coureur als zijn eigen schuld: "Het was mijn eigen fout. Ik ben zelf gevallen en kan niemand wat verwijten." Het advies van de mensen om hem heen, om minder hard te trainen, sloeg Herlings in de wind. "Maar het is nu alsof ik de sinaasappel helemaal heb uitgeperst en daardoor weer een wereldtitel heb vergooid. Dat voelt als falen", besluit hij teleurgesteld. 

Amerika
Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en de racer uit Geldrop heeft zijn zinnen gezet op een alternatief kampioenschap, de AMA Nationals. De Amerikaanse tegenhanger van de MXGP is sportief en commercieel interessant maar gaat, misschien nog wel belangrijker, pas op 18 mei van start. "Ik sta er zeker voor open. Maar alleen als ik dan weer helemaal fit ben, me goed kan voorbereiden én in staat ben om voor de titel te rijden," geeft Herlings toe. Daarnaast ligt een mogelijke deelname grotendeels in handen van zijn werkgever. Het Oostenrijkse KTM moet de wereldkampioen toestemming verlenen en dat is niet zo vanzelfsprekend. Zij hebben al twee titelkandidaten die van start gaan in het Amerikaanse kampioenschap en die zitten waarschijnlijk niet op meer concurrentie te wachten. "Komende week hebben we in Oostenrijk gesprekken met het team. Dit is een van de scenario's die besproken zal worden. Maar pas later hakken we de knoop door", aldus de coureur. 

Wereldkampioen
Vorig jaar werd Jeffrey Herlings op Assen met overmacht de eerste Nederlandse motocrosswereldkampioen in de geschiedenis. Van de negentien grand prixs won hij er zeventien. In januari werd Herlings tijdens het KNMV Motorsportgala nog benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.