Islamitische organisaties: 'SIO, neem uw verantwoordelijkheid'

Zeven islamitische organisaties roepen het bestuur van Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) op om op te stappen, zodat het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam Sloterdijk kan blijven voortbestaan. Dat schrijven de Islamitische Schoolbesturen Organisatie (ISBO), de Unie van Marokkaanse Moskeeorganisaties in Nederland (Ummon), het Breed Interreligieus Intercultureel Overleg, Stichting Home Empowerment, het Euro-Mediterraan Centrum Migratie & Ontwikkeling (EMEMO) en het Inspraakorgaan Marrokanen Amsterdam (IMA) gezamelijk in een persbericht.

Kwaliteit islamitisch onderwijs
Volgens de zeven islamitische instellingen zouden in de discussie die is losgebarsten rondom het Cornelius Haga Lyceum 'individuele belangen prevaleren boven het algemeen belang van goed islamitisch voortgezet onderwijs'.

Om die reden roepen de zeven koepelorganisaties het SIO op om hun persoonlijk belang opzij te zetten en hun verantwoordelijkheid te nemen, 'zodat het Cornelius Haga kan blijven voorbestaan en we met de opgedane kennis en ervaring en de betrokenheid van de lokale moslimgemeenschap de school verder kunnen ontwikkelen'.

Cornelius Haga onder vuur
Het Cornelius Haga Lyceum ligt onder vuur nadat de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid 'zeer verontrustende signalen' had ontvangen over de islamitische school. Zo zouden er 'richtinggevende personen' actief zijn, die eerder banden zouden hebben met een terroristische organisatie, het Kaukasus Emiraat.

Daarop wilde burgemeester Halsema dat het bestuur van het islamitische Cornelius Haga Lyceum op zou stappen. Ook werd de subsidie bevroren. De voorzitter van het SIO, Sonar Atasoy, reageerde woedend op de gemeente en noemde het een 'hetze tegen de school'.