'Doodschopper grensrechter steekt advocaat neer'

Voor de rechtbank in Den Haag moet donderdag een man verschijnen die wordt verdacht van betrokkenheid bij het neersteken van een advocaat. Het gaat om Yassine D. (22 jaar), hij is in 2013 veroordeeld voor het doodschoppen van grensrechter Richard Nieuwenhuizen.

D. wordt verdacht van betrokkenheid bij het neersteken van een echtscheidingsadvocaat in september 2017. De vrouw werd op klaarlichte dag in haar gezicht gestoken met een mes. Zij liep daarbij slagaderlijke bloedingen en permanent letsel op in haar gezicht. Dat was zo ernstig dat ze lange tijd niet kon werken. Daardoor ging haar kantoor failliet.

De precieze reden voor de aanval is nog onduidelijk. Ook is nog onduidelijk welke rol D. precies speelde. 

D. is geen onbekende van justitie, in 2012 schopte de toen 15-jarige jongen samen met zijn voetbalteam grensrechter Richard Nieuwenhuizen dood. Hij werd daarvoor in 2013 veroordeeld tot een jaar jeugddetentie, de maximale straf. De volwassen man die de hoogste straf kreeg, 6 jaar cel, is Hassan D. de vader van Yassine.  Na deze veroordeling is Yassine al meerdere keren veroordeeld voor diefstal en inbraak. Net als zijn medeverdachte in de grensrechterzaak Ibrahim C., die zelfs het land moet verlaten. C. zit momenteel ondergedoken.