PotentiŽle 'school-shooter' opgepakt

De politie heeft eind vorig jaar een 18-jarige Amsterdammer opgepakt die op internet zou hebben gedreigd met een schietpartij op een school. Op de telefoon van de jongen is beeldmateriaal gevonden van (daders van) buitenlandse school shootings en bomaanslagen.

De man werd al in december opgepakt. De aanhouding is vanwege de leeftijd van de man en persoonlijke omstandigheden niet eerder bekendgemaakt. Er is geen sprake geweest van een specifieke dreiging, zo benadrukt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) aan AT5.

Reactie op YouTube
De politie kwam de jongeman op het spoor door een Engelstalige reactie onder een YouTube-filmpje. Daarin schreef hij bezig te zijn met 'het plannen van zijn eigen school shooting'. Op basis van die reactie verdenkt het Openbaar Ministerie hem ervan leerlingen en personeelsleden van een of meerdere scholen te hebben bedreigd met een terroristisch misdrijf.

Vuurwapens en bivakmuts
De man zou volgens justitie bezig zijn geweest met het vervaardigen van vuurwapens, messen en het aanschaffen van een bivakmuts. Of hij die ook al zijn bezit had, kan de woordvoerder niet zeggen. Op zijn telefoon vond de politie ook informatie en beeldmateriaal dat verwijst naar wapenbezit en zelfmoord.

Volgende week donderdag moet de man voor de rechter verschijnen. Zijn advocaat wilde nog niet inhoudelijk reageren.