Groenewegen wint eerste rit in Parijs-Nice

Dylan Groenewegen heeft de eerste rit in Parijs-Nice gewonnen. De Nederlandse sprinter van Jumbo-Visma was in de massasprint net iets sneller dan Caleb Ewan. Fabio Jakobsen kwam als derde over de finish. Groenewegen is ook de eerste leider in de koers naar de zon.

Terwijl in Europa verschillende koersen werden afgelast vanwege de harde wind ging het in Parijs-Nice wel gewoon. Waar op papier de eerste etappe voor de sprinters was moesten de klassementsrenners nu ook alert zijn.

Vanuit het begin reden drie Fransen weg uit het peloton en kregen daarbij een voorsprong van drie minuten, maar het was vooral afwachten wanneer de eerste waaiers werden getrokken. Groupama-FDJ begon er als eerste ploeg eraan en het zorgde er ook meteen voor dat het peloton in waaiers brak. Niet veel later kwam alles weer terug en was het wachten op een nieuwe poging.

Die kwam er ook vijftig kilometer van de streep. Verschillende ploegen zorgde daarvoor en uiteindelijk bleef er een groep van zestig man over met daarbij zes renners van Jumbo-Visma. Op veertig kilometer werden de vroege vluchters ingerekend door het stevige tempo in het peloton. Dat stevige tempo zorgde er ook voor dat het tweede deel van het peloton nooit meer de aansluiting zou maken. Kanshebbers voor de eindzege zoals titelverdediger Marc Soler, Ion Izagirre en Miguel Ángel López verloren kostbare tijd.

Het zou uiteindelijk een sprint worden van zestig renners, al probeerde Philippe Gilbert het nog wel in de voorlaatste kilometer. De Belg werd ingerekend door Jumbo-Visma, waarna Groenewegen het werk van zijn ploeggenoten afmaakte en de eerste leider is in Parijs-Nice.