SkiŽr Maes schrijft Belgische geschiedenis, vreemde uitslag in World Cup

Alpineskiër Sam Maes heeft tijdens de World Cup in het Sloveense Kranjska Gora voor een fraai stukje geschiedenis gezorgd. De nog maar 20-jarige, in Oostenrijk gebaseerde Belg, onlangs goed voor dubbel brons op het WK junioren, eindigde op de reuzenslalom als twaalfde. Op een paar vreemde wedstrijden in de beginjaren van de World Cup na, waarin vaak maar een handvol deelnemers aan de start verschenen, is dat de beste Belgische prestatie ooit in het alpineskiën.

Het werd een beetje een vreemde wedstrijd op de Sloveense sneeuw, hoewel dat niet geldt voor de winnaar. De Noorse wereldkampioen Henrik Kristoffersen stond na één run bovenaan de ranglijst en wist dat in de tweede run vol te houden, waardoor de winst een feit was. De tweede plek ging naar een behoorlijk verrassende man, Kristoffersen's landgenoot Rasmus Windingstad. De 25-jarige Noor kwam in 43 World Cup-starts nooit verder dan twee zevende plekken, maar na een geweldige tweede run steeg hij van de zevende naar de tweede plek op 0,24 seconden, goed voor zijn eerste podium ooit.

De 21-jarige Zwitser Marco Odermatt heeft alles in zich om de nieuwe koning van het alpineskiën te worden en de veelvoudig wereldkampioen junioren kwam dit seizoen al tot een zevende en twee achtste plekken. In Kranjska Gora ging het echter nog een stuk beter: na een vijftiende plek in de eerste run liet hij een dijk van een tweede manche zien, waarin de een na de ander zich op zijn tijd stuk beet. Het leverde Odermatt op 0,56 seconden uiteindelijk de derde plek op, misschien wel het eerste World Cup-podium van een toekomstige grootheid.

De toch al 26-jarige Zwitser Cedric Noger werd in pas zijn vijfde World Cup-wedstrijd zowaar vierde, nog voor reuzenslalomtoppers Alexis Pinturault en Marcel Hirscher. Maarten Meiners haalde de tweede run niet.

Maes kan het nog niet helemaal geloven na zijn race (Pro Shots / Action Images)
Maes kan het nog niet helemaal geloven na zijn race (Pro Shots / Action Images)