Zonder vrouwen geen tequila

Het Mexicaanse dorpje Tequila ligt ongeveer 45 kilometer van Guadalajara en is de geboortegrond en naamgever van de alcoholische drank. Het pitoreske dorpje staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en de Mexicaanse regering noemt het dorpje ook wel Pueblo Magico, ofwel Magisch Dorp.

Het bij toeristen populaire plaatsje herbergt één geheim dat niet veel mensen zullen kennen: zonder de vrouwen van Tequila was er nooit tequila geweest. Het plukken van de agaveplanten in de regio van Jalisco, Colima, Nayarit en Aguascalientes in Mexico wordt namelijk bijna volledig overgelaten aan de vrouwen van Tequila.

Niemand weet precies wanneer de vrouwen de, normaalgesproken, mannentaak op zich namen. Volgens de overlevering namen ergens in de zestiende eeuw vrouwen het plukken van de mannen over zodra zij aan de lunch zaten en daarna langdurig siesta hielden. De vrouwen wisten de juiste blauwe agaveplanten te onderscheiden en zo de smaak van de tequila te verbeteren.

Ondanks dat er enorm veel vrouwen bij de productie van tequila zijn betrokken, zijn maar weinig vrouwen door het 'glazen plafond' van de tequilameesters gebroken. Slechts tien vrouwen mogen zich 'Master of Tequila' noemen. Of zij net zoveel peso's verdienen als de mannelijke tequilameesters wordt helaas niet duidelijk uit het bronartikel.

Bijna 100 procent van alle tequila die op de wereld wordt gedronken komt uit de regio van Jalisco en de vrouwen van Tequila zorgen ervoor dat de cultuur en tradities rond het drankje niet verloren zullen gaan.