Rusland feliciteert SpaceX met rakettest

De Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos heeft SpaceX-oprichter Elon Musk gefeliciteerd met de succesvol afgeronde testvlucht van het Crew Dragon-ruimtevaartuig. Die eindigde vrijdag met een splashdown van de bemanningsmodule in de Atlantische Oceaan.

"Beste collega's, namens Roscosmos van harte gefeliciteerd met de succesvolle voltooiing van de eerste testvlucht van een nieuw ruimtevaartuig", aldus Dmitry Rogozin, de baas van de Russische ruimtevaartorganisatie. "Bedankt namens SpaceX! We hebben altijd bewondering gehad voor jullie raket- en ruimtevaarttechnologie", was het antwoord van Musk.

Sinds de laatste vlucht van de Space Shuttle in 2011 waren de Amerikanen van de Russen afhankelijk voor bezoeken aan het Internationale Ruimtevaartstation ISS, voor 80 miljoen dollar per zitplaats.

Afgelopen week werd de Crew Dragon aan het ISS vastgekoppeld, met aan boord dummy-astronaut Ripley. Volgens Rogozin kunnen "alternatieve ruimtetransportsystemen de stabiliteit en veiligheid garanderen" van de internationale teams die in het ISS werken, aldus Sputnik News.

Herbruikbaar
De doelstelling bij de SpaceX-ruimtevaartuigen is net als bij de Space Shuttle herbruikbaarheid. De raket die de Crew Dragon de ruimte in bracht, landde dan ook vervolgens weer netjes rechtop op aarde, een techniek waarmee het bedrijf al eerder uitvoerig experimenteerde. Ook de bemanningsmodule is herbruikbaar. De achterkant die daar tijdens de vlucht naar het ISS aan vastzat, werd wel afgestoten om in de atmosfeer te verbranden.

De testvlucht vond plaats in het kader van het Commercial Crew-programma van de Nasa. Als een voor juni geplande test van het ontsnappingsmechanisme goed gaat, is er mogelijk de daarop volgende maand al een bemande testvlucht naar het ISS.

En dat is dan krap op tijd, want in april loopt het contract tussen de Nasa en Roscosmos af voor het vervoeren van Amerikanen naar de ruimte. Rusland suggereerde eind vorig jaar dat dit niet zou worden verlengd.