Islamitische terreurschool kan gewoon doorgaan

Even snel vlak voor de verkiezingen het islamitische Cornelius Haga Lyceum sluiten omdat de Nationaal Coördinator Terreurbestrijding en Veiligheid (NCTV) er ‘iets’ van vindt kan niet zomaar. Dat zegt hoogleraar Paul Zoontjens van de universiteit van Tilburg, die de ferme uitspraken van Femke afdoet als loze dreigementen. Ook kan minister Slob niet zomaar heel populistisch de geldkraan dichtdraaien als het bestuur van de school de onderwijsinspecteurs niet toelaat.

Er is sowieso weinig uit te richten tegen scholen die ‘bijzonder onderwijs’ geven, waar religieus of ideologisch dus ook onder valt. Een school kan alleen opgedoekt worden als er: te weinig leerlingen zijn, de kwaliteit van het onderwijs onder de maat is of het onderwijsgeld niet volgens de regels besteed is. Dit is nog niet aangetoond, zegt het schoolbestuur dat de NCTV beschuldigd van feitenvrij geklets.

Als er in de brief van de NCTV of in de berichtgeving feiten zouden hebben gestaan, dan hadden we graag gereageerd. Maar gezien die geheel ontbreken, valt er ook niets te reageren”, is de reactie van het schoolbestuur.

Volgens Zoontjens heeft de politiek deze machteloosheid geheel aan zichzelf te danken met hun lakse houding tegenover wetgeving die het aanpakken van haatonderwijs moet mogelijk maken. Zes jaar geleden speelde dit ook al met Ibn Ghaldoun, deze kon uiteindelijk aangepakt worden na het aantonen van fraude met examens.

Het ministerie van Onderwijs laat weten dat er wél gewerkt wordt aan wetgeving. Er zijn wel twee wetsvoorstellen, een over het starten van een school en het andere over goed ‘burgerschapsonderwijs’ en wat dat inhoudt.

Zolang die wetsvoorstellen nog geen wet zijn moet men nu trachten de vermeende haatbaarden op heterdaad te betrappen door onaangekondigd regelmatig onderwijsinspecties te houden.