'Fraudeurs betalen duizenden euro's voor voorrang sociale huurwoning'

Een 'bende criminele bemiddelaars' heeft vermoedelijk meerdere sociale huurwoningen in Amsterdam aan fraudeurs toegespeeld door middel van valse documenten. Dat schrijft Het Parool. Het fraudeteam van woningcorporatie Ymere heeft de documentfraude twee weken geleden ontdekt. Dit heeft woningcorporatie Ymere en de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) vrijdagmiddag bekendgemaakt.

In totaal zijn er zeven valse dossiers door het fraudeteam onderschept. De woningzoekenden deden zich voor als doorstromers die al enige tijd een huurhuis hadden en kregen daardoor voorrang op een sociale huurwoning. Zij betaalden drie- tot zevenduizend euro per woning aan de verdachten.

'Professionele bende'
Ymere en AFWC spreken, volgens Het Parool, van een 'professionele bende'. De namen van de 'criminele bemiddelaars' zijn inmiddels doorgegeven aan de politie. Ymere en andere Amsterdamse corporaties onderzoeken nu nog vele andere verdachte verhuringen via Woningnet.

Egbert de Vries, directeur van de AFWC, zegt tegen de krant dat de corporaties dankzij Ymere weten op welke fraude ze moeten letten. Daarom heeft hij goede hoop dat nieuwe gevallen worden voorkomen. Andere corporaties vermoeden volgens De Vries dat valse bemiddelingen bij hen momenteel ook voorkomen.

AFWC meldde in januari dat er in het afgelopen jaar bij maar liefst 821 sociale huurwoningen in de stad fraude is gepleegd. Vaak zou het gaan om illegale onderhuur, andere vormen van fraude zijn vakantieverhuur, hennepkwekerijen en illegale bordelen. Wanneer fraudeurs ontdekt worden, ontbindt de corporatie hun huurcontract en wordt de woning opnieuw verhuurd.