Baby overleden van SyriŽgangers Begum en Riedijk

De twee weken oude baby van IS-bruid Shamima Begum uit Groot-Brittannië en de Nederlandse Syriëganger Yago Riedijk is in de kliniek van een vluchtelingenkamp aan een longinfectie overleden. Dat heeft een woordvoerder van de Syrische Democratische Strijdkrachten gezegd, meldt de BBC.

Begum vertrok in 2015 als 15-jarig schoolmeisje met twee vriendinnen naar Syrië. Daar wilde ze trouwen met een IS-strijder en dat werd de toen 23-jarige tot de islam bekeerde Riedijk. Het stel kreeg al eerder twee kinderen maar die stierven door ziekte en ondervoeding.

Onlangs werd de hoogzwangere Begum door een Britse journalist in een vluchtelingenkamp aangetroffen, nadat er jarenlang niets van haar en haar vriendinnen was vernomen. Ze zei geen spijt te hebben van de tocht naar Syrië, maar had wel kritiek op het schrikbewind waarmee IS het zogenaamde kalifaat runde. Ze wilde zo snel mogelijk naar Groot-Brittannië terugkeren uit angst ook deze baby te verliezen.

Tevergeefs
De Britse regering trok echter haar Britse nationaliteit in, een controversiële stap omdat ervan uit werd gegaan dat Begum recht heeft op de Bengaalse nationaliteit. Bangladesh wil die echter niet toekennen, waarmee de inmiddels 19-jarige effectief statenloos is. Haar ouders uitten de nodige kritiek op zowel de regering als hun dochter in de media, maar ondernamen ondertussen pogingen om in ieder geval haar zoontje - die de Britse nationaliteit had - naar Groot-Brittannië te halen. Naar nu blijkt dus tevergeefs.

De nu 27-jarige Riedijk zit gevangen in een Koerdisch kamp. Hij zei kortgeleden samen met Begum en het kind naar Nederland te willen komen. Riedijk is bij verstek tot zes jaar cel veroordeeld. Hij zegt spijt te hebben en wil zijn straf uitzitten. Nederland is echter niet van plan om hem bij zijn terugkeer te helpen. Met de dood van het kind eindigt vermoedelijk ook de mogelijkheid voor Begum om naar Nederland te komen, omdat de staat het huwelijk niet erkent.