FOK! Wat een weer: bulderende WC!

Mogguh!  

Ja, we hadden gisteren te maken met een bulderende WC.  (Kom maar op met de grappen ) In dit geval is het een bulderende West-Circulatie. En dat hebben we de afgelopen dagen wel gemerkt. Er viel plaatselijk veel regen, en na de regen kwamen de buien opdraven, om vervolgens weer over te gaan in nieuwe regen. En dit spelletje gaat nog wel even zo door. Waar de WC vorig jaar schitterde door afwezigheid, laat hij zich nu weer eens in volle mate zien.

Gisteren viel er vooral in het westen veel regen. Heerhugowaard was de topper met 27 mm. Ook uw weerman van vandaag deed het met 24 mm helemaal niet slecht. In het oosten van het land viel slechts 1 tot 3 mm. Wat verder opviel was de enorme toename van de wind na passage van het front. Op vliegbasis Volkel stond zelfs even windkracht 8, tegenover windkracht 6 langs de kust. Ook elders in het binnenland kwamen zware windstoten voor. Dit alles had te maken met een klein, maar actieve depressietje die zich in deze westcirculatie ontwikkelde. Zo snel hij kwam verdween hij ook weer rap naar Duitsland.

Maar dat was nog niet alles. Ik kondigde het een paar dagen geleden al aan dat er grote verschillen kunnen ontstaan tussen het (noord) westen en het binnenland. En gistermiddag hadden we dan een echt klassieke situatie. Een trog, een gebied met koude bovenluchten. trok over het land heen, maar leverde in het noordwesten niets op. Integendeel. Het was er zonnig en droog. Zo ook bij mij in Haarlem, en ik kon weer met leedwezen de radarbeelden volgen.

De lijn lag ongeveer vanaf Scheveningen tot aan Groningen. Ten noordwesten daarvan bleef het de rest van de dag droog en zonnig. Ten zuiden en oosten ervan ontstonden echt fikse buien. Daarbij kwam ook behoorlijk wat onweer en hagel voor. Op sommige plaatsen zag het zelfs helemaal wit van de hagel, en plaatselijk ontstond er brand door blikseminslag. Dit was dus echt een klassieke voorjaarsituatie die we de komende tijd vaker gaan zien. Verder was de reguliere wind gisteren krachtig tot stormachtig.

Vandaag verlaat de regen dan ons land en vanuit het westen nadert er dan een rug van hogedruk. Dat wil zeggen dat het overwegend droog is met een afwisseling van zon en wolkenvelden. De meeste zon verwacht ik opnieuw langs de kust. De middagtemperatuur ligt rond de 9 graden. De westelijke wind neemt af naar matig tot vrij krachtig.

Dit wisselvallige weer houden we nog een tijdje vol. Met name zaterdagmiddag kan er weer een portie regen vallen. Op zondag zijn het dan weer de binnenlandse buien die hun opwachting maken, met dan opnieuw weer vrij veel zon aan zee. Wederom is er vrij veel wind. 

Enfin, veel te beleven voor een weerman.

Tot ziens!  

Strand bij Almerimar (Foto: Kroezel)
In Spanje is het een stuk stabieler dan in onze omgeving. Dit strand is in de omgeving van Almerimar. (Foto:Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.