Vader is gezag over Insiya kwijt

De vader van de in 2016 ontvoerde peuter Insiya verliest het ouderlijk gezag over zijn dochter. Dat heeft de rechter in Nederland bepaald in een zaak die was aangespannen door de Raad voor de Kinderbescherming. Uit een onderzoek van de Raad blijkt dat Insiya in welstand opgroeit. Wel zijn er grote zorgen over de emotionele ontwikkeling van het kind, omdat zij van de ene op de andere dag is weggehaald bij haar moeder en vanuit Nederland naar India is overgebracht.

Ontwikkeling Insiya
Ook informeert vader Shehzad Hemani zijn ex-vrouw Nadia Rashid niet over het welzijn en de ontwikkeling van Insiya en is hij niet in staat het gesprek met de moeder aan te gaan. Daar komt bij dat er geen contact is tussen het kind en haar moeder, zusje en familie van moederskant. De rechter vindt daarom dat Insiya wordt bedreigd in haar ontwikkeling en dat de situatie zoals die nu is te lang duurt. Om die reden oordeelt de rechtbank dat de moeder van Insiya als enige het gezag krijgt over het kind.

Gewelddadige ontvoering
Insiya werd in 2016 op gewelddadige wijze ontvoerd uit de woning van haar oma in de Watergraafsmeer. De moeder van Insiya brengt op dat moment haar andere dochter naar school. De toen 2,5 jaar oude Insiya werd meegenomen door twee mannen en overgebracht naar India. Op dit moment woont Insiya bij haar vader in India. Pogingen om Insiya vanuit India naar Nederland te halen zijn tot nu toe mislukt. Ook premier Mark Rutte heeft aandacht gevraagd om het lot van Insiya 'tot op het hoogste niveau' te bespreken.

Een rechtbank in India had in januari 2018 geoordeeld dat Insiya terug moet naar Nederland, maar een hogere rechter had een streep gezet door deze uitspraak, waardoor de overdracht van het meisje op de lange baan is geschoven. Wat de uitspraak van de Nederlandse rechter voor impact zal hebben in deze zaak, is niet duidelijk.