Noord-Korea herstelt lanceerinstallatie

Daags nadat de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un abrupt en zonder overeenkomst eindigde, tonen satellietfoto's activiteit bij een lanceerinstallatie voor langeafstandsraketten.

Het gaat om de Sohae-satellietlanceerinstallatie. Die werd na de ontmoeting tussen Trump en Kim medio vorig jaar deels ontmanteld. De top van vorige week liep stuk omdat Kim verzachting van Amerikaanse sancties verwachtte in ruil voor het terugdraaien van de Noord-Koreaanse nucleaire ambities.

Twee dagen later merkten onderzoekers van het Center for Strategic and International Studies te Washington de activiteit op aan de hand van recente satellietopnamen, aldus The Journal. Het is mogelijk dat die activiteit er al eerder was, maar zeker is dit niet.

Hoewel de Sohae-lanceerinrichting officieel voor satellieten is bedoeld, wordt deze beschouwd als verdekte testinstallatie voor langeafstandsraketten. De waargenomen activiteit duidt niet noodzakelijk op voorbereidingen voor tests met zulke raketten. Daarvoor zou nog meer moeten gebeuren, zeggen analisten.

In 2017 claimde Noord-Korea dat het een kernkop op een intercontinentale raket kon zetten, die de VS zou kunnen bereiken. Die bewering zou door verschillende tests worden ondersteund. Datzelfde jaar verbood de VN-Veiligheidsraad Noord-Koreaanse export waaronder mijnbouwprodukten, om het land af te snijden van buitenlandse valuta die het nodig zou hebben om kernwapens te ontwikkelen.