Geradicaliseerde moslim neergeschoten in gevangenis

De 27-jarige Michael Chiolo, die een jarenlange celstraf moet uitzitten voor een gewapende overval, ontvoering en moord, is gisteren neergeschoten in de Extra Beveiligde gevangenis in Normandië (Frankrijk) waar hij vastzit. Zijn vriendin kwam om het leven. 

Het een en ander kon gebeuren nadat vriendinlief dinsdagochtend bij hem op bezoek kwam en vermoedelijk een keukenmes mee naar binnen had gesmokkeld. Hiermee stak de in de gevangenis geradicaliseerde moslims twee bewakers neer, die zwaargewond raakten. Tijdens de steekpartij zou hij ook Allahu Akbar hebben geschreeuwd. 

Na de steekpartij sloot meneer zichzelf samen met zijn vriendin op in de bezoekruimte, waar ze na circa tien uur werden ontzet door een gespecialiseerde eenheid van de politie. Beiden werden neergeschoten, de vrouw overleefde dit niet. 

Volgens het Franse Openbaar Ministerie wilde Chiolo wraak nemen voor de dood van Chérif Chekatt, het stuk afval dat op de kerstmarkt in Straatsburg in december drie mensen vermoordde voor hij door de politie werd omgelegd na een klopjacht. Nicole Belloubet, de Franse minister van Justitie zei tegenover verslaggevers er niet aan te twijfelen dat de aanval van terroristische aard is.