Lesbisch koppel: 'Mag ik je kwakkie dan?'

Mirjam van Heugten (39) en haar vriendin Claire Gheerbrand (31) willen een crowdfundingsactie beginnen als hun zorgverzekeraar hun vruchtbaarheidsbehandeling niet meer vergoedt. Minister Bruins van Medische Zorg vindt namelijk dat er voor lesbische stellen en alleenstaande vrouwen geen medische noodzaak is.

Het Amsterdamse stel voert nu actie tegen dit besluit via #magikjekwakkiedan met bijbehorende carnavalskraker, zo is te lezen op de website van AT5. Ze hebben al jaren een kinderwens. Maar daar aan hangt een flink prijskaartje nu de minister de vergoeding afschaft.

De zorgverzekeraar mag de vergoeding vanaf nu al weigeren. Ook als je al in een traject zit zoals Mirjam. Ze heeft binnenkort haar zevende KID-behandeling (kunstmatige inseminatie met donorzaad, red.) en totaal zo'n 5000 euro uitgegeven. Als het besluit niet wordt teruggedraaid start ze een crowdfundingsactie. "Ik moet ergens het geld vandaan halen en anders beginnen we een rechtszaak", zegt ze.


#magikjekwakkiedan (Bron: Youtube)

'Discriminatie'
Mirjam en Claire hebben geprobeerd om via een donor uit eigen kring zwanger te worden maar die hebben ze niet kunnen vinden. Daarom zijn ze nu aangewezen op KID. Maar zonder mannelijke partner in het spel wordt dat niet vergoed. Er moet een medische indicatie zijn volgens de minister.

"Discriminatie", zegt Mirjam. "Als je het als heterostel op de natuurlijke manier gaat proberen en je als vrouw gezond bent, maar je man heeft geen gezond sperma, dan krijg je het dus wél vergoed. Dat is de ongelijkheid ervan. Ik heb geen man en dus geen sperma en dan krijg ik het niet vergoed."

'Enorme kosten voor een kindje'
Het stel is ook een petitie gestart in de hoop dat het besluit wordt teruggedraaid. Die is inmiddels door tienduizenden ondertekend. Mirjam hoopt dat het helpt. "Ik word hier heel verdrietig van en ik maak me er ook boos over want ik heb een hele grote kinderwens. Omdat ik geen man heb moet ik nu een enorme kosten maken voor een kindje."