'Huwelijkszwendelaar blijkt vader Sloterplasbaby'

De Amsterdamse recherche is op zoek naar vrouwen die mogelijk het slachtoffer zijn geworden van een 30-jarige man die verdacht wordt van oplichting. De verdachte is op maandag 4 maart 2019 aangehouden. Hij zou meerdere vrouwen, voornamelijk met een Marokkaanse achtergrond, op slinkse wijze hebben opgelicht voor tienduizenden euro’s. De man komt uit Gelderland maar tegen zijn slachtoffers heeft hij ook andere gemeenten als zijn woonplaats genoemd.

De verdachte kwam in beeld bij de recherche tijdens een ander groot Amsterdams onderzoek uit 2016. Hij werd in dit onderzoek gehoord als getuige, maar er kwamen dusdanig ernstige vermoedens van oplichting aan het licht, dat besloten werd om nader onderzoek te verrichten. Uit dat onderzoek is naar voren gekomen dat de man op allerlei manieren vrouwen uit heel het land benadert. Hij doet dat met verschillende namen en aliassen zoals Nourdin, Nordin, Fouad, Marouane, Brahim, Bouka, Chakir, Taoufik en Said. Zijn slachtoffers komen uit verschillende milieus, maar zij hebben hun Marokkaanse achtergrond gemeen. Ook de verdachte heeft een Marokkaanse achtergrond.

Sluwe werkwijze
De verdachte bouwt een vertrouwensband op met de vrouwen die hij benadert en hij wil graag trouwen. Hij doet zich voor als serieuze huwelijkskandidaat en zegt toe te zijn aan een leven met ‘huisje, boompje, beestje’. In sommige gevallen vindt er ook contact plaats met de schoonfamilie over de verloving. Daarnaast wekt hij de indruk een geslaagd zakenman te zijn. Er worden plannen gemaakt om op vrij korte termijn te verloven.

Voor de slachtoffers lijkt er geen vuiltje aan de lucht, ook niet op het moment dat hij tijdelijk een geldbedrag wil lenen om bijvoorbeeld iets voor het aanstaande verlovingsfeest te regelen of omdat hij zogenaamd iets moet regelen voor zijn bedrijf en hij even niet bij zijn geld kan. Hierna verdwijnt hij van het toneel en de vrouwen krijgen het uitgeleende geldbedrag niet terug. Vermoed wordt dat de verdachte op deze manier vele tienduizenden euro’s heeft buitgemaakt. De recherche doet onderzoek om te kijken of de financiële schade verhaald kan worden.

Oproep aan mogelijke slachtoffers
Naast het feit dat meerdere vrouwen het slachtoffer zijn geworden van oplichting, vindt de recherche het bijzonder kwalijk dat de verdachte het vertrouwen van de slachtoffers diep geschaad heeft. Meerdere vrouwen hebben inmiddels aangifte gedaan, maar op basis van het onderzoek vermoedt de recherche dat er door het hele land veel meer gedupeerden zijn, die zich mogelijk vanwege schaamte of angst niet bij de politie hebben gemeld. De recherche doet een dringend beroep aan mogelijke gedupeerden om alsnog contact op te nemen.

Rechercheurs willen benadrukken dat wanneer slachtoffers contact opnemen met de politie, er de ruimte is om eerst een vertrouwelijk gesprek te voeren. Slachtoffers kunnen contact opnemen via 0800-6070. Het is daarnaast ook mogelijk om informatie door te geven via het tipformulier of door een mailtje te sturen naar: lemgo.amsterdam@politie.nl.

In de hoop meer slachtoffers te bereiken heeft de recherche twee video's opgenomen. De Marokkaanse versie kun je hier vinden

Update 12:50 uur
Volgens het Parool gaat het vrijwel zeker om de man die in mei 2018 werd opgepakt als zijnde de vader van de 'sloterplasbaby'. Via hem werd in juni 208 ook de identiteit van de moeder van de baby, die 2016 bij de Sloterplas werd gevonden, achterhaald.