'Te goedkoop voedsel werkt voedselverspilling in de hand'

Vandaag is de campagne ‘Hoe #verspillingsvrij ben jij?’ van start gegaan. De campagne is erop gespitst om voedselverspilling te verminderen. Volgens de laatst bekende cijfers wordt er thuis per persoon, per jaar, gemiddeld 41 kilo aan voedsel weggegooid.

Doel van de campagne is om de voedselverspilling in 2030 te halveren. “Samen maken we het verschil. Alleen als iedereen zich inzet, lukt het ons de voedselverspilling in 2030 te halveren”, zegt Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling.

Te goedkoop
Volgens Els van Diermen , sectorspecialist Food bij de Rabobank is ons voedsel simpelweg te goedkoop. Daardoor zouden mensen er geen of in ieder geval weinig moeite mee hebben om voedsel weg te gooien: Els: "Doordat het zo goedkoop is, hebben mensen er blijkbaar weinig moeite mee. Maar vergis je niet: een gezin gooit per maand voor 50 euro weg. Per jaar heb je het dan toch over 600 euro. Dat is toch ongelooflijk veel geld?"

Als iedereen in Nederland zijn voedselverspilling halveert, levert dat volgens Timmermans ook een enorme besparing op voor het milieu. “Hiermee redden we elke dag vele tonnen goed voedsel van de afvalbak. De helft minder voedselverspilling thuis levert bijvoorbeeld een winst op van omgerekend ruim 270.000 broden en 150.000 literpakken yoghurt per dag. Dat zijn gigantische aantallen. Ook bij groente, fruit en vlees is veel winst te behalen.”

Samen tegen verspilling
Door slim te kopen, koken en bewaren kun je thuis voedselverspilling terugdringen. Met simpele stappen valt er veel winst te behalen. “Goed met je eten omgaan, begint met het maken van een boodschappenlijstje”, zegt Timmermans. Wat ook helpt is de houdbaarheidsdatum in de gaten houden en producten op tijd opeten.

“Producten met een THT-datum zijn ook na de datum vaak nog goed. Zet je zintuigen in om de kwaliteit te beoordelen. De handige tips die we delen maken minder verspillen makkelijker. Via ‘Hoe #verspillingsvrij ben jij?’ willen we alle Nederlanders motiveren om nú en de komende jaren over te gaan tot actie”, aldus Timmermans. Informatie en tips zijn te vinden op www.samentegenvoedselverspilling.nl en op social media via de hashtag #verspillingsvrij.