Tientallen doden bij tornado in Alabama

Bij een verwoestende tornado in Alabama in de Verenigde Staten zijn vannacht zeker 23 mensen om het leven gekomen. Tientallen anderen zijn gewond geraakt waarvan er enkelen slecht aan toe zijn. Met man en macht wordt gezocht naar meer overlevenden maar de verwachting is dat het dodental nog gaat stijgen. Ook zijn er drones uitgerust met hittesensoren en die worden ingezet om tussen de puinhopen te zoeken naar slachtoffers. 

Afgelopen nacht trokken zware buien over delen van Alabama en Georgia. Een zware tornado trok daarbij door beide staten over een pad van 100 kilometer. Vooral Beauregard en Lee County in Alabama zijn zwaar getroffen. Tienduizenden huishoudens kwamen zonder stroom te zitten. In Lee County vielen zeker twintig doden waaronder enkele kinderen. Op beelden is te zien hoe complete woonwijken met de grond gelijk zijn gemaakt. Een vliegveldje in de buurt werd verwoest en ook een tankstation werd met de grond gelijk gemaakt. Opmerkelijk hierbij was dat een reclamebord van het tankstation, vermoedelijk zo'n acht bij drie meter groot, is weggeblazen en dertig kilometer verderop is teruggevonden. 

Officieel loopt het tornadoseizoen in "Tornado Alley" in de VS van maart tot mei en is dus zeer dodelijk begonnen. In 2018 kwamen in het hele jaar slechts tien mensen om het leven in één van de rustigste tornadoseizoenen ooit. Dit is nu al de dodelijkste tornado sinds 2013 in de VS. De eerste indicaties van de tornado bij Lee County spreken van een F3-tornado die een basisbreedte zou hebben gehad van vierhonderd meter. 

Ook op het WKN-forum worden de tornado's van de VS besproken dus neem gerust daar eens een kijkje.