Langlaufer Berdal stunt met solozege in Vasaloppet

Langlaufer Tore Bjørset Berdal heeft in Zweden voor een daverende stunt gezorgd. De 25-jarige Noor heeft er de Vasaloppet op zijn naam geschreven, 's werelds meest prestigieuze langlaufklassieker: 90 kilometer in klassieke stijl tussen Sälen en Mora.

De laatste jaren werd de wedstrijd steeds beslist in een sprint, maar dit keer opende Berdal een kilometer of tien voor de finish de aanval. Een echte kanshebber leek hij niet te zijn: in 2016 werd hij 46e, vorig jaar kwam hij als 21e over de streep in zijn enige andere deelname.

De groep favorieten deed alles om de achtervolging op gang te krijgen, maar Berdal's teamgenoten van Team Koteng slaagden er knap in om de overige toppers van de kop af te houden en dus wist Berdal na 4:39 uur solo over de streep te komen, dik tien seconden voor de rest.

De vrouwenwedstrijd was weer niet heel spannend. De Zweedse veterane Britta Johansson Norgren ging er al vroeg vandoor en won na 4:54 uur met bijna vier minuten voorsprong op haar naaste achtervolgster.