Ruimtespeeltje Musk zit vast aan ISS

De Amerikaanse ruimtevaart ziet er met de bemoeienis van uitvinder, zakenman en visionair Elon Musk weer florissant uit. Zondagochtend koppelde de beoogde astronautencapsule van Musk's SpaceX zich vast aan het internationale ruimtestation ISS. Aan boord een pop genaamd 'Ripley', naar de hoofdfiguur uit de Alien-filmserie.


Crew Dragon docking in real time (Bron: Youtube)

Verder wordt ruim tweehonderd kilo aan voorraden het ISS binnengebracht. Ripley bevat een groot aantal sensoren, waarvan de data door de vluchtleiding geanalyseerd zullen worden. Zo weten toekomstige astronauten wat ze kunnen verwachten als ze in de Crew Dragon de ruimte in worden geschoten. De raket, waarmee de Crew Dragon de ruimte is geschoten, is na de lancering keurig rechtop weer op aarde geland en is herbruikbaar. De capsule is overigens ook herbruikbaar.

De verwachting is dat de Crew Dragon na een paar weken weer zal terugkeren op het aardoppervlak. Mocht dit allemaal goed verlopen, dan zullen in juli van dit jaar twee astronauten dezelfde weg gaan bewandelen, de eerste bemande Amerikaanse ruimtevlucht in 8 jaar.